dinsdag 1 december 2009

Voorbeelden van Werktuigbouwkunde

Voorbeelden van Werktuigbouwkunde zie je overal. Auto’s, treinen, graafmachines, maar ook een operatietang of een installatie voor zonne-energie. Als werktuigbouwkundig ingenieur kun je een grote bijdrage leveren aan de oplossingen van de toekomst: van duurzame en schone auto’s tot comfortabele protheses.

Werktuigbouwkunde is de breedste technische opleiding. En aan de TU Delft vatten we breed ook echt als breed op. In het kort komt het erop neer dat je natuurkunde letterlijk in praktijk brengt. Werktuigen, gereedschappen, apparaten, machines en fabrieken, dat zijn de dingen die je als werktuigbouwkundige bedenkt, ontwerpt en maakt.

Onmisbare schakel
xhtmlcAl deze systemen, processen en apparaten worden steeds geavanceerder en gecompliceerder. Een werktuigbouwkundige is dan ook een onmisbare schakel. Voor nieuwe technologieën en toekomstgerichte oplossingen. Voor een visie op levensduur, energieverbruik, gebruiksgemak, veiligheid, afval en hergebruik. In Delft leer je dat. Je leert panklare oplossingen kritisch te onderzoeken en betere te bedenken. Je gaat aan de slag met computersimulaties om productietechnieken te testen. Je ontdekt hoe bestaande machines en fabrieken kunnen blijven functioneren.
Werktuigbouwers zijn groot in grote dingen bedenken en maken. Zoals de tunnelboormachines die de Kanaaltunnel hebben geboord. En ze zijn groot in heel kleine dingen, bijvoorbeeld de uiterst precieze machines om computerchips te produceren. Wil je techniek en samenleving in één opleiding? Wil je dingen maken met je handen en de theorie erachter kennen? Wil je een carrière als techneut? Of juist in management? Dan ben je bij Werktuigbouwkunde op de juiste plek.

Opleiding
Je volgt eerst een breed bachelorprogramma van 3 jaar. In het eerste jaar maak je kennis met alle vakken, het tweede en derde jaar ga je steeds verder en dieper. Ongeveer 60 procent van je tijd besteed je aan colleges, de andere 40 procent werk je aan projecten, samen met een groep van zo’n zes studenten onder begeleiding van een studentcoach. Hierin pas je de theorie echt toe, en je leert samenwerken, presenteren en rapporteren, onmisbaar in je latere werk. In het derde jaar kies je een minor, binnen of buiten Werktuigbouwkunde. De opleiding sluit je af met een eindopdracht.
Naast het reguliere programma kun je ook minors (groepen van keuzevakken) volgen of kun je een periode in het buitenland studeren. Je sluit de bacheloropleiding af met een eindopdracht.
Na je bachelor kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding, die 2 jaar duurt.

Carrière
Werktuigbouwkundigen van de TU Delft zijn zeer gewild, dus je kunt na je studie snel aan de slag. Bij grote multinationals als Shell of een bierbrouwerij, maar ook bij kleine ingenieursbureaus, in de politiek en voor de klas. Met een diploma Werktuigbouwkunde kun je alle kanten op.

Wat moet je als student Werktuigbouwkunde in huis hebben?
Ben je nieuwsgierig naar apparaten en hoe ze werken? En wil je ze nog beter en slimmer ontwerpen? Een student Werktuigbouwkunde wil graag de theorie kennen, juist om die in praktijk te brengen. Wil weten wat techniek kan doen voor de maatschappij. Is creatief, communicatief, flexibel en zelfstandig.
En heb je plezier in wiskunde en natuurkunde? Dat is een groot voordeel, want deze vakken komen in de opleiding veel voor. Moeilijke studie? Natuurlijk, je krijgt het niet cadeau, je zult vanaf het begin serieus aan de slag moeten. Maar omdat de opleiding erg breed is, vind je er altijd iets wat bij jouw interesses past.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten